Нашите преподаватели – Александра Пенова: „Лекотата и забавната атмосфера при преподаване са много важни“

Александра Пенова

IMG_20170314_181249 (2)

Имаме удоволствието да Ви представим следващия член на преподавателския ни екип! Александра Пенова е лъчезарна и красива млада дама, за която преподаването е любов. В момента Алекс завършва бакалавър „Английска филология“ в СУ, а с езика се занимава повече от 15 години. Учениците ѝ я определят като усмихната преподавателка, притежаваща голям професионализъм и превръщаща ученето в забавление.

А как самата тя приема работата си и какво ѝ носи преподавателската професия, ще ни разкаже лично Александра в следващите редове.

Коя си ти?

Александра: Това е сложен въпрос. Но името ми е Александра Пенова.

Какъв ученик беше?

Александра: Бях силна ученичка. Беше ми интересно и все исках да се доказвам.

А какъв учител стана?

Александра: Някаква странна комбинация от много взискателен учител и в същото време забавен. За мен лекотата и забавната атмосфера при провеждане на занятията са много важни. Мисля си, че това помага тежкият материал да не натежава.

Без какво не може да влезе един преподавател в класната стая?

Александра: Без ясна представа защо е там, без лична мотивация да предаде знанията си и да бъде полезен, както и без чувство за хумор.

Какво ти дава учителската професия?

Александра: Прекрасни спомени, полезни познанства и смисъл.

Кое се оказа най-трудното в нея? Коя беше най-голямата неприятна изненада?

Александра: Трудности има постоянно, но любовта ми към тази професия ми помага лесно да се справям с тях. Изненада ме това, че когато аз бях ученичка, вярвах, че всичко зависи от преподавателя. Сега обаче знам, че играта е отборна.

А най-приятната?

Александра: Изпитвам сценичка треска, така да се каже, преди всеки час. Това ме изненадва, тъй като от доста време преподавам, а тръпката, която намирам, не намалява. Напротив. И това е хубаво.

Как успяваш да накараш учениците да проговорят на английски/немски език? Имаш ли тайна за разчупване на езиковата бариера?

Александра: Хвърлям ги в дълбокото от първия час. Понякога повтарям, че „не говоря български“, ако усетя, че опитват да се измъкнат.

Освен задължителния учебен материал – на какво друго се стремиш да научиш учениците си?

Александра: Опитвам се да ги науча да мислят за езика и да го разбират. Освен това, стремя се да им докажа колко е важно да се забавляват с всичко, което правят, и да го заобичат. Само така могат да бъдат успешни.

А на какво те научиха те?

Александра: Учат ме на търпение и на още един куп практически неща, защото всеки от тях ми разказва за нещата, с които се занимава – които понякога са непознати за мен. Наскоро научих и думата „къртач“ на английски, която, признавам си, не знаех.

С какво запълваш свободното си време, освен с проверка на домашни?

Александра: С волейбол, университет, музика, писане, литература, филми.

Коя ти е любимата MADE IN програма на „ЕС България”?

Александра: Харесвам всички, защото имат различни цели и съответно различни стретегии за постигането им.

ЕС България” е мястото, където можеш/трябва да научиш нов език, защото…

Александра: …сме заедно в това приключение.