ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Бърз и ефективен преговор на забравеното по Английски (част 2)

Как най-лесно и за кратко време на направим преговор на забравеното по Английски

преговор на забравеното по английски 2

3. Къде да търсим ресурси за преговор на забравеното по Английски

 

Обикновено се започва едно безсмислено ровене из стари материали и учебници, по които сме се обучавали. Това е добре, само ако имаме време от половин година и ежедневно можем да отделяме време за цялостен преговор.

Но ето с какво можем да се справим за по-кратко време и целенасочено:

  • Онлайн ресурси

Интернет е море от ресурси, с които можем да си помогнем при преговор. За да не се загубим в него, трябва да търсим упражнения в областта, където имаме проблеми. Ето няколко примера:

Проблем със слушането

Ако например нашите знания са на ниво В1 и ако слушането на английски е проблем, то трябва да търсим онлайн упражнения за слушане (Listening), но на ниво В1.

Проблем с граматиката

Ако на базата на теста се вижда проблем с граматиката, търсим граматични упражнения на ниво В1. Добре е освен да виждаме верните отговори, да има включена и обосновка. Добър пример е сайтът www.test-english.com

Проблем с лексиката

Лексиката се забравя най-лесно с времето, когато английският не е практикуван.  Не бива да  преговаряме и учим думите самостоятелно. Винаги трябва да се заучават като отделни фрази или дори като цели, кратки изречения. Така се научаваме да мислим на английски и избягваме  съпоставката с българския език.

  • Учебни материали и адаптирана литература

Освен познатите ни учебници и граматики, много полезно за затвърждаване на граматика и лексика са адаптираните книги на английски. Можем да намерим много такива на нашия пазар. Те са адаптирани към всяко от нивата на Европейската езикова рамка. Литература в оригинал препоръчваме да се чете едва след преминато ниво на обучение В2.

  • Търсене на обратна връзка

Конструктивната критика е ценен инструмент за подобряване на езиковите умения.

Добре е да потърсим приятели или познати, които владеят езика на високо ниво. По време на комуникацията те ще посочват нашите грешки или поне част от тях.

Учителите са най-добрият вариант при преговор. Те владеят езика на високо ниво, умеят да предават знания по правилния начин и знаят как да работят целенасочено с нас.

Един преговор в индивидуален план на конкретно ниво отнема средно 20 академични часа, които буквално могат да се преминават за по-малко от месец.

 

4. Колко време да отделим за преговор на забравеното по Английски

 

Всеки разполага с различно време за преговор и има свое индивидуално темпо. Преговорът ще мине неусетно, ако седмицата или денят се разделят на няколко части за няколко минути.

Например:

  • Сутрин, когато е времето за нашето кафе, можем да прегледаме няколко граматични упражнения
  • От обедната почивка отделяме 15 минути за лексиката
  • Вечер, когато сме най-уморени, можем да обърнем малко внимание на правила за пунктуация. Вариант е да напишем няколко изречения на английски в социалните мрежи. Може да прочетем информация на любима наша тема, но на английски език.

Не трябва да забравяме, че овладяването на английските правила отнема не само време, но изисква и търпение. Важно е да бъдем последователни и да не се обезсърчаваме и да търсим помощ, когато тя е необходима.

Към Част 1 на статията