ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Как да мотивираме детето на учи чужд език

Дали детето ви трябва да знае чужд език?

Категорично да! Лесно е да се убедим колко е важно да учим чужд език. Да си поръчаш кафе, такси, да се настаниш в хотел в чужда страна са все неща, които се случват лесно, ако знаеш език.  Става ли въпрос за международни бизнес срещи или учене в чуждестранен университет, отново чуждият език е задължителен. Родителите обикновено са наясно с тези неща. Но децата все още не ги разбират. Понякога е трудно да накараме и децата си да учат чужд език. Ето няколко съвета:

Мотивация преди да запишем детето на курс

Първият съвет е да запишете детето учи чужд език от ранна възраст. Тогава самият процес на учене не е толкова натоварващ. Всичко се случва под формата на игри, песни, забавни видеа, лесни упражнения и др. Та кое дете би се отказало от тези неща. Обяснете на детето, че по време на уроците по ще се чувства добре и ще се забавлява. Изберете и подходящата езикова школа или учител, които да боравят със съвременни методи на обучение. Само така можете да си гарантирате учене на чужд език по забавен начин.

Мотивация по време на ученето на чужд език

Опитайте се да подбудите интереса на детето, но не го притискайте в никакъв случай. Различните деца усвояват езика с различно темпо. Преподавателите знаят това. При малки групи не е проблем да се прилага индивидуален подход.

Следете дали детето пише домашните си. Не е необходимо вие да разбирате езика и да пишете домашните на детето. Важно е всеки път да следите кога има домашно и дали то е написано. Учителят ще провери домашното. Това не е ваша работа.

Следете успеха на Вашето дете. Винаги искайте обратна връзка от преподавателя и от детето си. Ако има проблем – е важно да се установи навреме и да се реши бързо.

И не на последно място – уверете се , че детето се чувства добре. Без значение на каква възраст ще запишете детето си на чужд език, най-важното е то да се чувства удобно и комфортно по време на уроците. Когато детето с удоволствие отива на поредния урок по чужд език, това се проличава по желанието му да си пише само домашните и нетърпението да дойде часът на неговия курс.