ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Как да поддържаме нивото си на английски

5 начина да поддържаме добро ниво на владеене на английски

Всеки, който се е опитал да учи чужд език знае колко време му е било необходимо, за да встъпи в него, да надгради знанията до едно поне средно ниво на владеене. Години са нужни, за да се почувстваме уверени, че владеем на високо ниво езика. След всичките тези усилия обаче е възможно знанията да ни да започнат леко по леко да избледняват. Ако не практикуваме или не правим неща, с които да поддържаме добра езикова форма, то наученото в един момент ще изчезне. Ето няколко от най-добрите начини, чрез които бихте могли да запазите знанията си по английски език и дори да ги подобрите.

  1. Четете книги на английски

Четете литература на езика, който искате да задържите активен. Избирайте теми, които са интересни за Вас. Най-вече подбирайте книги, които са адаптирани за Вашето ниво на владеене на езика. На пазара има много заглавия, които са приспособени към всяко едно езиково ниво от Европейската езикова рамка. Литература в оригинал най-добре четете, след като сте преминали и ниво В2.

  1. Гледайте филми на английски

Нещо, което спокойно можете да включите във вашето ежедневие е да следите любимите си филми или предавания на английски. Поставете си за цел част от филмите, реалити предавания или новинарски канали да гледате и слушате на английски.

  1. Комуникирайте на английски в социалните мрежи

Това е един от най-лесните начини да поддържате нивото си, имайки предвид каква част от ежедневието ни вече заемат социалните мрежи. Непременно последвайте няколко групи, които първо да предизвикват интереса ви със съдържание, а публикациите да бъдат са изцяло на английски. Четете коментарите, включвайте се с коментари. Така от пасивно наблюдаващи и запомнящи, ще се ви превърнете и в активни участници в писмени дискусии.

  1. Разширете приятелския/социалния си кръг

А защо да е започнете да упражнявате и разговорния си английски? Проучете събития, лекции, презентации, които се провеждат на английски. Посещавайте заведения, в които се събират британци, ирландци, американци. Така ще се запознаете с нови хора, някои от тях и носители на езика, с които ще можете да говорите в неангажираща и отпускаща среда.

  1. Причинявайте си екскурзии извън България

Пътувайте, пътувайте и пак пътувайте. Която и посока да изберете извън рамките на нашата страна, ще ви се наложи да използвате английски език. Разговори на летището, резервацията на хотела, закупуването на билети или храна, посещението на заведения…всичко това ще ви накара много бързо да си припомните наученото и да го приложите на практика.