ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Капани при онлайн обучението. Как да ги избегнем

Времената на пандемия и бумът на използването на интернет услугите кара все повече хора да се възползват от услуги, които преди са били възможни само в присъствен формат. Една от тези услуги е онлайн обучението при ученето на чужди езици. Много говорихме за предимствата на това обучение. Но за да бъде напълно удовлетворяващ резултатът, би трябвало да сме подготвени предварително за някои спънки, които могат да възникнат при този нов вид услуга.

Нашият опит показва, че спокойно могат да бъдат избегнати някои капани с цел гладкото и ефективно протичане на процеса на обучение.

Разлика между дистанционно и онлайн обучението на живо

Когато избирате своето обучение, непременно трябва да се поинтересувате как именно ще протича то. Много от доставчиците на обучения не правят разлика между дистанционна и онлайн форма на обучение с преподавател на живо. В първия случай вие получавате готови теми, които да прочетете и евентуално да напишете домашно върху тях. Домашното се проверява и обратната връзка се осъществява по имейл. Тук няма директна връзка и контакт с преподавателя. Връзката се осъществява индиректно и не става на момента.

В случай, че сте избрали обучение с преподавател на живо, то почти няма да се различава от присъствената форма. преподавателят ще бъде с вас през цялото време на курса. Така можете да задавате въпросите си директно по време на обяснението на преподавателя. По този начин усвоявате новите знания още по време на урока. Вкъщи е необходимо само да преговорите и изпратите домашно, което ще коментирате с преподавателя на следващо занятие на живо.

Добра предварителна подготовка при онлайн обучението

Обикновено преди старта на курса на обучаемите се разяснява с каква платформа ще работят, какви са задължителните атрибути, които са необходими за онлайн обучението и т.н. Това, което установихме по време на обученията е, че всички много бързо свикват да оперират с платформите, да станат пълноценни участници в групата. Най-важното условие обаче за това е добра интернет връзка. Не подценявайте този момент, за да може да се включите в обучението спокойно и без усилия още в самото начало.

Видео записите на уроците

Видео записите са хубаво нещо, когато се налага да отсъствате, но в повечето случаи довеждат до липса на присъствия в реално обявеното време на курса. Ако се оставите по течението и не присъствате реално,а  решите да разчитате предимно на видеозаписите, то губите контакта с преподавателя и групата. Имайте предвид, че особено при чуждоезиковото обучение разговорите са от изключителна важност.

Самодисциплина

Онлайн обучението предполага да можете да учите навсякъде, където на вас ви е удобно. Това предполага, че до вас може да бъде телевизорът или видеоиграта. Може да ви чака компания, събрала се в съседната стая или добре припичащото слънце да ви привика на разходка. Много са факторите, които ще ви разсеят от процеса на учене. Нужна е доза самодисциплина, която да ви мотивира да бъдете постоянни. Времетраенето на един урок не е чак толкова дълго, така че отделете тези два или три часа само за учене. Не позволявайте лесно да излезете от концентрация.

УСПЕХ!