ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Най-популярните великденски думи в немския език

Защо и кои са най-често употребяваните изрази и фрази в немския език

немския език

Много често и дори неосъзнато отбелязваме празници и използваме символи без дори да знаем тяхното значение. В тази статия ще се опитаме да ви потопим едновременно във Великденската атмосфера, която цари всяка година в Германия. Също така ще си отговорим на някои въпроси, свързани с традиционните символи на Великден в района. 

Когa празнуват Великден в Германия?

В Германия Великден празнуват седмица пред нас. Самото название на празника Ostern идва от името на богинята „Остара“, считана за символ на пролетта, зората и плодородието.  

Седмица преди нас, Oster, криене на яйца, гонят зли духове като палят великденско дърво, заек-лисица, моторизиран заек

Думи в немския език, употребявани преди настъпването на Великден

Подготовката за празника се отбелязва с украсяване на Великденското дърво, палят се огньове за изгонване на злите духове, крият се яйца, които децата търсят на самия Великден и др. Ето значението на някои думи в немския език, които се употребяват преди да настъпи самият празник.

Palmsonntag – Цветница

Всъщност подготовката за Великден започва още от Цветница, която и при нас се пада в неделята преди Великден.

Оstereier – Великденско яйце

Разбира се и в Германия, както и при нас се боядисват шарени яйца. Счита се, че този обичай произлиза именно  от там. В днешно време обаче са много популярни и шоколадовите яйца. Една от традициите е децата да получават за Великден лакомства – шоколадови яйца, великденски шоколадови зайчета и др.

Osterhase – Великденския заек

Великденският заек също е открит за първи път в немски ръкопис от 16 век.

Той е сред най-широко разпространените великденски символи не само в Германия, но и по цял свят. Символ е на плодородието, което настъпва заедно с пролетта.

Оstereierbaum – Великденско дърво

Седмица преди Великден германците украсяват подобно на Коледа Великденско дърво. То обикновено предстaвлява клони, които се украсяват с цветни, кухи яйца.

 Gründonnerstag – Велики четвъртък

Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден са се случили събития от Христовите страсти, според Евангелията: Тайната вечеря на Исус с неговите ученици. Според християнската вяра това е била последната вечеря на Исус преди да бъде разпънат на кръста.

Велики четвъртък се нарича още Зеления четвъртък, защото на този ден германците ядат зелена храна.

Karfreitag – Разпети петък

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг.  Не се консумира месо, но може да се консумира риба, както и други продукти от животински произход като мляко, яйца и сирене също са разрешени.

Оsterfeuer – Великденски огън

На Великден германците се сбогуват със зимата и посрещат пролетта, като организират великденски огън, по време на който изгарят дърва от коледните елхи

Ostermarkt – Великденски базари

Великденските базари в Германия не са по-малко изобилни от Коледните. Обикновено се организират в съботата преди Великден.

Думи в немския език, употребявани на Великден

Auferstehung Възкресение

Възкресение се празнува в църквите, събота срещу неделя. Палят се свещи, храмовете се обикалят три пъти, всички си честитят Великден.

Osteressen – празничен Великденски обяд

Както и при нас, германците се събират около обeдната трапеза, за която са приготвени типични ястия – риба, агнешко, сладък хляб и др. Ето някои наименования на традиционни немски ястия за Великден:

Osterbrot – великденски хляб, козунак

Ostersuppe – пролетна супа с яйца, която се консумира с бира

Osterkuchen – кейк на морковена основа

Osterlamm – кекс с формата на агне

Osterspaziergang – традиционни разходки, които германците си правят след Великденския обяд. Гьоте има специално стихотворение, посветено на Великденските разходки.

 

Надяваме се да сме добавили нови познанията за немските традиции и обичаи и да сме ви обогатили предпразнично с любопитни изрази и фрази на немски език.

Желаем светли Великденски празници!

Wir wünschen Ihnen frohe Ostern!