ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

По-добър немски за 10 минути на ден

Или няколко ефективни метода за ежедневна поддръжка на немския език

Ако сте от хората, които ежедневно работят с немски или постоянно общуват с немскоговорящи, то тази статия не е за вас. Но ако сте вложили години в обучението си по немски език? Коствало ви е много време, нерви, напрежение и усилия и сега няма как да го практикувате? В такъв случай, имаме за вас идеалното решение. Само 10 минути на ден в компанията на немския език и паметта ви и наученото ще започнат да се завръщат. Ще се учудите дали наистина толкова малко време е необходимо. Ами преценете сами:

Ден 1 – 10 минути упражнения на думите по немски

→ За привържениците на по-старите методи на учене: отворете старите речници. Прегледайте думите от първите 3-4 страници. Закрийте немския вариант и се опитайте да преведете думата на български и обратно. Забравили ли сте някоя дума? Е, вече си ги припомнихте.

→ А ако този метод не ви допада, потърсете упражнения в интернет свързани с лексиката, но непременно за вашето ниво на владеене на езика. Много са приятни, като забавна детска игра. Няма да усетите как лети времето. Ето един сайт, който предлага такива упражнения по нива: https://www.germancenter-st.com/en/online-grammar-german-exercises/

Ден 2 – 10 минути упражнения за четене на немски

Четете каквото и колкото си искате на ден. Но отделете 10 минути за 2 страници от книга, статия или списание на немски. По-съвременният вариант е да свалите кратки разкази на телефона си на немски език или да следвате любима тема, автор или блогър в социалните мрежи, който пише на немски.

Ден 3 – 10 минути упражнения за слушане с разбиране

Чудите се как да употребите практично времето прекарано на спирката или метрото? Какво радио да слушате в колата, докато отивате на работа? Отделете 10 минути да чуете автентична немска реч като изслушате 2 немски песни или подкаст на интересна тема. Само 10 минути! 🙂 

Ден 4 – 10 минути разговор

Най-трудният момент идва при упражнения за разговор. Всичко друго зависи от нас самите, но при разговор ни трябва поне още един човек. Ето един съвет – винаги търсете варианти да използвате немския в ежедневието, вместо български. Например: звъннете до рецепцията на хотел с немскоговорящ персонал, поискайте информация за хотела, разпитайте на немски. Можете да поискате информация на немски и от туристически агенции, да проведете разговор на летището, гарата както със служители, така и с пътниците. Представете си просто, че сте германец в България. Как бихте се справили?

Ден 5 – 10 минути писане

Намерете някой, който иска да упражнява с вас немския език и си пишете от време на време в чата. Най-добре би било това да бъде някой, който е носител на езика, за да коригира и грешките ви. Има много групи в социалните мрежи, които са създадени именно за комуникация на чужд език. Изберете си някоя от тях, запознайте се с нови хора и поддържайте контакт  писмено веднъж в седмицата. За около 10 минути, разбира се 🙂

Виждате ли, не е толкова трудно да се поддържа немски език или поне не е толкова времеемко. Бъдете упорити и след около месец в този режим ще сте създали вече навици, които след време ще са се превърнали в рутина . Дори няма да бъдат усилие за вас, а нещо непринудено, приятно, познато, естествено и най-вече полезно.