ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Пролетната ваканция – време за игри, но и за нови умения

пролетната ваканция

Няколко идеи как да стимулираме децата за нови умения през пролетната ваканция

Пролетната ваканция е рай за децата, особено когато са били предимно затворени по време на дългата зима. Когато дойде времето на мечтаната почивка, мисълта им се насочва предимно към желанието да излязат навън, да комуникират с приятели на слънце и да се отърсят за десетина дни от учебните занятия.

Специалистите съветват да се съобразим с желанията на децата и да ги оставим да играят и отпочиват на воля. Но ние родителите се измъчваме с мисълта за това,че децата ще забравят научено в клас и че едва ли не тези ваканционни дни са загуба на време.

И за да щастливи децата, а и родителите да бъдат спокойни, ние ще опитаме да Ви нахвърлим няколко идеи, с които да задържим вниманието на децата и да им помогнем неусетно и под формата на игра да добият ценни умения по време на ваканцията.

Пролетната ваканция – страхотно време за създаване на пълноценен режим

Дневният режим е нещо, което децата обичат да спазват, само когато участват в създаването на режима. Един родител се чувства винаги по-спокоен, когато знае, че детето е някъде в точно време и час и че прекарва времето си пълноценно. Затова, първата стъпка е да направите с децата си дневен режим за пролетната ваканция. Нека сутринта да включва умения като оправяне на легло подреждане на стая, четене/слушане  на любима книга. На обяд поканете приятел на вашето дете и след това ги изведете навън. Така ще развиете социални умения в комбинация например с излизане в парка или сред природата. Децата обичат животните. Ако имате домашен любимец нека детето да се погрижи за храната или разходката. Така ще се научи да се грижи и за друг, освен за себе си. Късният следобeд можете да отделите време за домашно, но не твърде дълго, половин час би бил напълно достатъчен. Вечерта нека да бъде за семейството. Пригответе заедно храната. Нека детето избере продуктите и ястието, а вие го научете как да го сготви. Можете да опитате нова рецепта, разбира се отново по предложение на вашето дете.

Пролетната ваканция и игрите навън

Когато децата играят, получават ценни умения като социализация, справяне с конкуренцията, придобиване на нови знания. Ето към какво можете да насочите детето. Когато излизате навън изберете:

  • Разходка в парка

 Там можете да упражните много умения. Вземете тебешир и рисувайте заедно. Ако детето не може да кара колело – сега му е времето да се научи. Ако пък учи чужд език, упражнете думите, които виждате в парка – животни, птици, растителност и всевъзможни предмети, които ни заобикалят там.

  • Разходка в гората

Там можете да създадете много и различни умения у детето. Ако е достатъчно голямо, можете да го научите как да си запали огън. Можете да му покажете различни видове растения, които не може да види на друго място, освен в гората. Може да се научи да се ориентира с компас и много други.

Пролетни арт занимания

По време на ваканцията заведете детето на кино, театър или музей. Отделете си достатъчно време, не бързайте. За детето е важно да отиде някъде, където ще му бъде интересно. Следващият път то само ще ви помоли да го заведете.

По време на ваканцията правете снимки на всяко начинание. Ако имате фотографски умения, дори да са базови, предайте ги на детето. Нека да се почувства истински фотограф. Накрая направете прекрасен албум със спомени.

И все пак – време за телефон и компютър

Почти е невъзможно да накараме децата да се отделят от любимия телефон или таблет. Можем поне да ограничим времето и нека поне прекараните час-два да бъдат от полза. 

Ако детето има проект за пролетната ваканция – добре е да потърси информация за него в интернет. Има много образователни сайтове, които ще помогнат на децата да затвърдят знанията си по всички предмети и едновременно детето ще усеща, че напредва и се забавлява.

На нашия сайт например по-големите деца, биха могли да направят тест по Английски, Немски, Френски, Италиански и Испански език и да си определят нивото. След това могат да намерят упражнения за конкретното ниво отново в интернет.

Времето, прекарано навън или пред компютъра може да бъде много полезно за нашите деца, стига ние да сме до тях и да ги направляваме. Достатъчно е да ги накараме да се чувстват сигурни и да им подскажем как могат едновременно и да се забавляват, и да трупат нови знания и умения.