ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Сертификати по Английски – кой и за какво ни служи

През годините на работа с клиенти ни е направило впечатление, че в главите на хората настава голямо объркване или неразбиране, когато става въпрос за придобиване на сертификат по Английски език. Какво е значението на отделните сертиикати и за какво биха ви послужили, ще разясним по-надолу в статията.

Първото, което трябва да изясним е, че сертификатите са документи, които се издават на база успешно завършено ниво и/ или след усешно взет изпит. Сертификатите по Английски език се базират на нивата спрямо Европейската езикова рамка и следват степените А1, А2, В1, В2, С1 и С2. Всяко следващо ниво означава по-голяма степен на владеене на езика.

Сертификат, издаден от езиков център

Образователен център „ЕС България“ издава сертификат по английски език на всеки успешно завършил курсист. След завършено езиково ниво спрямо Европейската езикова рамка. При резултат над 60% на изходящия тест курсистът получава съответния сертификат за владеене на конкретно ниво. Този сертификат има тежест навсякъде по света, освен в случаите, в които при кандидатстване за университет или за работа, съответното училище или работодател не изискат конкретен международен сертификат.

Международни сертификати

Международните сертификати са създадени, за да унифицират знанията на  курсистите по общ модел и общи критерии. Такива са например международните сертификати на Кеймбридж – KET, PET, FCE, CAE, CPE, IELTS или американските сертификати TOEFL, SAT. Ако сте решили да кандидатствате в учебно заведение в чужбина с английски език или сте кандидат за работа, то най-вероятно ще ви поискат някой от въпросните сертификати. Най-важното за всеки преди да започне подготовка е да проучи:

  • Кой сертификат изисква конкретното училище, университет или работодател
  • Кое ниво на владеене се изисква/ или с колко точки трябва да бъде взет изпитът

Спрямо тази информация всеки клиент може да дойде и да си направи консултация с нас. Ние ще определим безплатно какво е вашето ниво на владеене на езика до момента. След това заедно ще определим реалистичните срокове, в които може да се достигне нивото на изисквания сертификат, както и времето за подготовка по самия формат.

Нека разгледаме пример. Ученик иска да кандидатства в университет, където изискванията за неговата специалност са владеене на сертификат САЕ. Сертификат САЕ отговаря на ниво С1 от Европейската езикова рамка. След тест установяваме, че ученикът владее английски език на ниво В1. То тогава бихме препоръчали ученикът да премине два курса по общ английски за нива В2 и С1 и още един специализиран курс, който тренира спецификите на самия тестови формат. Всичко това може да се случи в езиковия център. След това ученикът се явява на същинския изпит, който се провежда онлайн или присъствено. Този изпит се държи пред представителствата на университетите, които са създатели на изпитите – в случая Британското посолство в България.

Ако възникват още въпроси по темата, то нашите консултатни ще Ви направят безплатна консултация индивидуално за Вашия случай на посочените на нашия сайт имейл и телефони.