ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Специализирани езикови курсове. Кога да се насочим към тях

Когато говорим за езиково обучение, често разбираме общ курс, който да ни запознае с граматиката на езика и да ни научи да разговаряме на теми от ежедневието. Но в някои случаи това не е достатъчно. Много хора идват при нас с желанието да запишат общ курс, но в процес на разговор се оказва, че им трябва нещо по-различно, нещо по-конкретно.

Как да определим кога имаме нужда от специализирани езикови курсове и как да действаме стъпка по стъпка:

Стъпка 1: Водим се от НЕОБХОДИМОСТТА за специализирани езикови курсове

Препоръчваме да се насочите към специализираните курсове едва тогава, когато сте постигнали средно ниво на владеене на езика – минимум ниво В1. По изключение има сертификати или обучения, които започват с по-ниско ниво. Затова първо овладейте лексиката от ежедневието, а след това се насочете към специализирания език. Най-често ни се налага да прибегнем към него, ако сме специалисти в дадена област – медици, юристи, ако работим в сферата на туризма, икономиката или банковото дело. Всяка дейност, която има строго специфична терминология на български, има своята и в чуждия език, който използваме.

Стъпка 2: Диагностичен тест при специализирани езикови курсове

Както вече споменахме, задължителна процедура е да си направите тест за определяне на вашето езиково ниво в дадения момент. Често се случва, ако дълго време не сме се занимавали с езика, да забравим лексика и подробности около граматиката. Също така специализираните курсове се предлагат и на нива. Определянето на вашето ще ви помогне да се чувствате комфортно по време на обучението и да напредвате с минимални усилия.

Стъпка 3: Индивидуален или групов курс

Когато става въпрос за обучение в група или индивидуално, обикновено съветваме нашите курсисти да изберат групово обучение. При специализираните курсове обаче има особеност. Изборът много зависи от това дали искате да изучавате нещо много конкретно във вашата област или не. Например, ако един юрист иска да натрупа обща терминология в правото, той би било най-добре да се включи в група. Но ако е специалист в семейното право, то за него би бил по-подходящ индивидуален или полуиндивидуален курс, по време на който да овладява само терминология, която е в интерес на конкретната специалност.

Стъпка 4: Консултация със специалист

Ако знаете какво ви е необходимо, но не сте сигурни от къде да започнете, с кое ниво, коя учебна система и др., то тогава можете да се посъветвате със специалист. Ние от образователен център „ЕС България“ предлагаме безплатни консултации на място в нашите офиси, както по телефон или имейл. Не се колебайте да ни потърсите на посочените в адрес и телефони.