ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Тайните на успешното онлайн обучение по чужд език

Или как да извлечем максимална полза, ако сме избрали онлайн обучение по чужд език

онлайн обучения по чужд език

Времето все не стига за ежедневните неща, а какво се случва и когато се захванем с нещо допълнително като например професионална квалификация. Търсим всевъзможни решения от това да увеличим деня на 48 часа до молитви за по-бързата реализация на идеята за съвършения клонинг. В крайна сметка решаваме да спестим време и енергия и да използваме по-разумни и достъпни варианти. Да достигнем до нови знания и умения и това да ни спести време и усилия, ни кара в много от случаите да изберем онлайн формата за обучение и преквалификация.

Много от запитванията към нашия екип са свързани с притесненията на хората, че това не е подходящ вариант за учене и се притесняват, че биха изгубили време и средства, включвайки се в онлайн обучение.

Ако и вие имате същата дилема, бихме могли да помогнем като ви разкрием някои основни тайни, базирани на нашия опит. Те ще ви научат как да направите обучението си приятно и най-вече ползотворно за вас.

  1. Спокойна среда по време на онлайн обучение по чужд език

Когато избирате графика на обучение, трябва да имате предвид, че ще ви е нужна тиха и спокойна атмосфера по време на занятията. Осигурете си я. Не допускайте да ви прекъсват. Елиминирайте прекъсвания от мобилен телефон, телевизор или членове на семейството. Последното е най-трудно, но обяснете на всички, че това е времето ви за учене и че сте инвестирали доста в това начинание. Покажете, че сте сериозни и дръжте на това. Ако фактори не го позволяват, по-добре е да се фокусирате върху присъствени обучения.

  1. Добра интернет връзка по време на обучението

След като си осигурите спокойната атмосфера, уверете се, че интернет връзката ви е добра. Най-вече внимавайте, когато използвате интернет при пътувания. В крайна сметка, едно от големите предимства на онлайн обучението е, че можете да се включите от където си пожелаете. Но винаги проверявайте дали на новото място ще имате стабилна интернет връзка. В противен случай урокът може да прекъсва или да загубите връзка за дълъг период от време.

  1. Дисциплина по време на онлайн обучение по чужд език

Какво се случва по време на неуспешните онлайн уроци? Ами обикновено курсистите решават, че могат да похапнат и да заглушат временно микрофона, разсейват се със странични неща, вярвайки че могат да свършат още две-три домашни задължение паралелно с урока. Не изслушват какво казват другите участници в курса, пропускат важни корекции и съвети от преподавателя. Така практически се лишават от половината ползи на обучението онлайн. Много е важно да си изградите вътрешна дисциплина и да отдадете времето и вниманието си изцяло на уроците по чужд език.

  1. Отсъствия по време на обучението

Минималния брой отсъствия (до 15-20%) няма да се отрази негативно на обучението, особено ако изградите план за наваксване с преподавателя. Но до тук. По време на обученията по чужд език вие трябва да присъствате реално, да сте активни участници. При ученето на чужд език записите на уроците не са добър вариант. Всички знаем, че език се научава с практика. Е, тогава не пропускайте занятия без основателна причина. Бъдете активни по време на уроците, не отказвайте участие, питайте и говорете на езика, който изучавате.

  1. Дневен режим

Дневният режим и ключов фактор за успешното преминавате на всяко онлайн обучение. Например, езиковите курсове в „ЕС България“ се организират най-често два пъти в седмицата. В планираните дни за посещение на онлайн курса не бива да се претоварвате с допълнителна работа с монитор. Старайте се да използвате тези дни по-малко мобилния телефон или да гледате по-малко телевизия. Така ще запазите зрението си стабилно и няма да усещате умората от постоянно седене пред компютъра.

Задължително през останалите дни от седмицата отделете време за домашните. Не ги пренебрегвайте. Те са, за да затвърдите по-лесно предадения материал. А ако сте от хората, които имат и малко повече време, то спокойно можете да правите и допълнителни упражнения. Помолете преподавателя за насоки. Той ще се зарадва, че имате интерес и ще ви даде или упъти към допълнителни материали. Гледайте видеа в интернет, свързани с текущия учебен материал. Правете интересни за вас онлайн упражнения, включете се в социални групи, където се говори чуждия език, който изучавате.

След обучението…

След като приключите с  курса не забравяйте две неща. Първо – не отлагайте твърде дълго включване в следващото ниво. Езикът се забравя и след дълга почивка от езика може да забравите наученото и да се наложи да повторите нивото. И второ – ако езикът, който сте усвоили не е активен и не го използвате често в ежедневието, то трябва да го поддържате, за да не го забравите. А ако искате да видите как, можете да прочетете и статиите от нашия блог  Как да поддържаме нивото си на английски или По-добър немски за 10 минути на ден.