ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Тийнейджърите. Мотивиращи фактори при чуждоезиковото обучение

чуждоезиковото обучение

Мотивиращи фактори при чуждоезиковото обучение

Безспорно – тийнейджърската възраст е трудна възраст, свързана е с редица предизвикателства както за родителите на порастналите вече деца, така и за техните учители. В нашия езиков център обаче, тази възрастова група е една от любимите ни. Предизвиквайки ни със своите особености, децата успяват да ни мотивират  и да ни накарат да се чувстваме добре и да се забавляваме заедно по време на уроците. Разбира се има тънкости, които нашите преподаватели успешно прилагат при работата в тийнейджърска възраст. Вижте как:

Определяне на интересите на всеки един тийнейджър

Без провокиране на интерес е невъзможно да накараш тийнейджър да направи каквото и да било. Познато нали! Именно затова,  още в първите часове преподавателите се запознават със своите ученици и малко по малко опознават техните интереси. Спрямо интересите подбираме книгите, които тийнеджърите да четат през лятото или филмите на чужд език, които гледат в час.

Използване на актуални учебни системи за тийнейджъри

Поради същата шричина не по-малко важен е изборът на учебна система. Тя трябва да е наситена с текстове, близки до теми, които вълнуват тийнейджърите. Обикновено в новаторските учебни системи има теми за чужди страни, за странна храна и странни хора, непознати за вече порастналите ни деца. Това отново провокира техния интерес. Задължително присъстват и теми, които засягат хобитата на тийнейджърите – спорт като карате, скално катерене, екстремни спортове,  музика със съвременни изпълнителни, текстове на песни – хитове за тийнейджърите.

Интерактивни методи на обучение

И разбира се, няма как да не привлечем тийнейджъри, включвайки и интерактивните методи на чуждоезиковото обучение. Използването на компютъра с образователна цел при нас е задължително, но е стрикно целенасочено и свързано само в интерес на по-лесното научаване на думите и граматиката на съответния език.

Уроци извън класната стая

Изключителен интерес  при тийнейджърите предизвиква така нареченото изнесено обучение. По време на учебната година, някои от уроците се провеждат на места различни от класната стая – посещават се кино или театър изиграни на чуждия език, който изучават или се разработват ателиета в близкия парк или кафе, където преподавателите провокират учениците да говорят на съответния език, въвличайки ги в малко по малко в реалния живот, извън езиковия център.

Ако и вие сте родител на тийнейджър и имате нужда от консултация във връзка с чуждоезиково обученние на детето, то можете да свържете с нашите консултанти, които могат да ви бъдат от полза при избора на език, ниво, вид обучение и др.