ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Френският – език на дипломацията и любовта

Полезно и любопитно: Френският в миналото и днес

френският език

Знаете ли, че френският език добива все по-голяма популярност сред служителите в Европейския съюз? А можете ли да разпознаете дали едно бебе е с френски произход само по плача му?

Отговорите на тези въпроси, както и още любопитни подробности за френския език можете да прочетете в нашата специална статия за един от най-обичаните и популярни езици в света.

Френският език – езикът на любовта

Френският език е сред първите 3 езика, които звучат толкова добре, че вдъхновяват хиляди писатели и музиканти за техните любовни поеми и лирични мелодии. Специално френският език се оказва с най-привлекателен акцент като се конкурира само с италианския и испанския език.

Френският език – езикът на дипломацията

По подобие на английския днес, преди години френският е бил езикът, на който са се водили всички дипломатични преговори. В Средновековието е бил официалният език на английската аристокрация. Днес френският е едновременно и работен, и официален език в ООН, в Европейския съюз, в ЮНЕСКО, в НАТО, в Международния Олимпийски Комитет, в Международния Червен кръст и др.

Последната година излезе становище, че френският добива все по-голяма популярност сред служителите на ЕС. Оказва се, че най-голямата причина за това е не толкова необходимостта за кариерно развитие, колкото удоволствието и престижа от умението да комуникираш именно на френски.

Днес в половината от страните в Африка се говори на френски. Но страните с най-бързо развиваща се икономика, с най-много чуждестранни инвестиции имат за официален именно френския език.

Frenglish или Franglais

Влиянието на френския език в английския не е от вчера. Двата езика се съревновават помежду си за международно влияние. Дългогодишен културно-исторически обмен обуславя връзката помежду им и днес можем да видим типичните думи и изрази, вплетени в двата езика. В Англия наричат това смесване на думи от двата езика frenglish, а във Франция franglais. Тези думи имат еднакъв смисъл, но се произнасят различно в зависимост от типичното произношение в една от страните.

Бебетата във Франция плачат по френски

Интонацията във френския език е възходяща. Тя може да бъде разпозната при бебетата още от третия ден след раждането. В Германия например бебетата плачат с низходяща интонация, докато във Франция – с възходяща. Така по плача може лесно да разпознаем от каква националност е едно новородено ♥

Френският език е вторият най-изучаван език по света след английския. Ако и вие искате да знаете френски, да се окичите с престижа на френскоговорящ, то и ние можем да помогнем. Образователен център „ЕС България“ организира ежемесечно курсове по френски език. Вие можете да бъдете един от 128 милиона франкофони в цял свят, които се наслаждават на Франция и френския език, ежегодно използват езика за престижна професия, пътувания и контакт с хиляди, говорещи на езика на дипломацията, романтиката и любовта.