ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

10 начина да поддържате езиковото си ниво през лятната ваканция

10 начина да поддържате езиковото си ниво

10 начина да поддържате езиковото си ниво през лятната ваканция

Лятото е в разгара си и сме наясно, че предпочитате да „бичите айляк”, отколкото да „бичите” над учебника. Въпреки това, мислейки за идването на новата учебна година, се чувстаме длъжни да поддържаме езиковите ви познания на ниво. Ето защо ви предлагаме 10 забавни и лесни начина, чрез които без много усилия ще упражнявате езикa си.

1. Гледайте чуждестранни филми.

Започваме лежерно… Докато се излежавате вкъщи, гледайте филми на дадения език, но без субтитри. Така отлично тренирате умението си слушане с разбиране. А и все пак ще разнообразите деня си по този начин.

2. Всеки ден учете по 5 нови думи.

След като ги научите, ги включете в 5 отделни изречения. Нека да са свързани с нещо, което ви е интересно. Така ще можете и през следващите дни да си припомняте тези изречения и да се забавлявате едновременно.

3. Отделете по 15-20 мин. на ден, за да говорите с някого на този език.

Намерете нови приятели в социалните мрежи, но такива, с които можете да разговаряте на съответния чужд език. Поддържайте контактите си и с хората, с които заедно сте изучавали езика. По време на ваканцията винаги има повече време за това.

Можете да се възползвате от летни езикови програми, които отнемат малко време и средства, за да поддържате езика си през лятото , разговаряйки в група.

4. Водете си дневник на дадения език.

Драсвайте си по няколко реда всеки ден или през ден. За да сте сигурни, че това, което пишете е правилно, можете да се регистрирате в сайтове, в които носители на езика (native speakers) коригират написаното от вас. Напълно безплатно е. Един такъв сайт е Lang-8.

5. Четете адаптирана литература.

Плаж, море, слънце и вие мързеливо прелиствате следващата страница. Идеално време да се гмурнете в нечия завладяваща история. Пазарът вече е залят със заглавия на чужди езици. Търсете обаче такива, които са за вашето езиково ниво. Това е отбелязано на всяка книга, която е адптирана, като обикновено тези книги съдържат и аудио записи, упражнения, свързани с текста, превод на думите на всяка страница или на всяка глава. Също така има и информационни карета с бележки за езика и граматиката.

6. Открийте нови за вас игри на дадения език.

Ще се изненадате колко нови игри можете да откриете за вас или за децата си, взаимствани от други култури и народи. Можете да играете и на смартфона си. Вече има много приложения, чрез които можете да упражнявате езика по най-различни и забавни начини. Никак не е натоварващо, забавно е, а и най-вече полезно.

Ако нямате възможност да помагате на децата си за изучаването на езика, препоръчваме те да работят със специалисти по време на лятната им ваканция. Тук можете да намерите информация за летни детски програми забавен английски езики „забавен немски език”.

10 начина да поддържате езиковото си ниво през лятната ваканция

10 начина да поддържате езиковото си ниво през лятната ваканция

7. Намерете 10 думи на дадения език, които са свързани с вашата почивка.

Когато отидете в ресторанта, се опитайте да си поръчате желаното от вас на чужд език. Посещавайки интересните за вас забележителности, си представете, че сте екскурзовод и трябва да разкажете на посетителите историята на тази забележителност на съответния език. Носете си малко тефтерче. Ако не знаете някоя дума, запишете я и след това я открийте в речника. И не прекалявайте, 10 думи на ден са напълно достатъчни.

8. Отидете на почивка в страна, където се говори езика, който изучавате.

Разбира се, изключително полезен и приятен вариант е да пътувате до някоя страна, където можете да разговаряте на езика във всеки един момент от вашето пътуване. Добър вариант за това са и организирани езикови ваканции в чужбина.

9. Пуснете писмо в бутилка.

Ако сте авнтюристично настроени, но това лято не ви се е отдала възможността да попътувате извън пределите на България, позволете поне на част от себе си да го направи. „Излейте” душата си в писмо на чужд език, запечатайте го в бутилка и го пуснете да се носи по вълните, в търсене на нови хоризонти и нечия усмивка… 🙂

10. Заслушайте се в разговорите по плажа.

Много хора не се възползват от факта, че всъщност плажът е една от най-ефективните езикови школи. Хващайки тен, често „хващаме” и много от разговорите между летуващите у нас чужденци – руснаци, англичнани, германци, поляци и т.н. Лично ние смятаме, че е безценен урок да научите думи като „царевица” и „кебапче“ на поне няколко езика.

Ако все пак:

  • решите да се доверите на специалисти
  • имате около месец, в който да усвоите много знания за малко време
  • искате да се социализирате и обичате да учите с други хора

Ние ви предлагаме да се възползвате от летните езикови курсове, в които ще можете да преминете едно езиково ниво за един месец.

Желаем ви весело лято и ви очакваме отново на есен.

Екипът на „ЕС БЪЛГАРИЯ”.

10 начина да поддържате езиковото си ниво

10 начина да поддържате езиковото си ниво през лятната ваканция