ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

5 съвета за по-добро произношение на немски език

немски език

Или как да подобрят произношението си и напреднали, и начинаещи

Всеки, който започва да учи немски език или вече е напреднал с обучението знае колко различен е немският език от българския. Граматиката, дългите думи с различен род и число и не на последно място – произношението. В началото се учим да изговаряме правилно отделните букви и срички, а след това и дългите изречения, в които думите често звучат като една слята дума. Познато ли ви е? Ето няколко съвета от наша страна, които биха могли да бъдат от полза за всеки, който започва да учи немски език.

  1. Изговаряйте правилно специфичните гласни в немския език

Някои от трудностите при произношението на отделните думи са поради спецификата на някои от звуковете в немския език.

Умлаути:

 ä – произнася се, като устните се отварят, като да кажем [а], но казваме [е]

 ö – произнася се, като устните се отварят, като да кажем [о], но казваме [е]
 ü – произнася се, като устните се отварят, като да кажем [у], но казваме [и]

 

Двойни гласни/ Дифтонги:
au – чете се ау
ei, ai, ay – четат се като ай
eu, äu – четат се като ой

ie – четат се като дълго и

  1. Изговаряйте правилно специфичните съгласни в немския език

Меко произношение на L

Немското L (л) се произнася меко, нещо подобно на ль.

Особено е и немското R (р). Когато се намира в началото на изречението, произнасяме ясно, но много специфично. Произнасяме със задната част на езика. Имитираме тигър. За сравнение – българското Р изговаряме с предната част на езика.

R – в края на изречението. Например Lehrer. Грешно произношение – Лерер, правилно – Леръ.

  1. Трикче с моливче

Ако все още не сте пробвали техниката – сега е момента. Вземете молив или химикалка и я поставете напряко между зъбите си. Сега прочетете текст. Езикът ви ще се блъска леко в химикалката и ще се учудите колко бързо сте овладяли немското произношение. Вижте как да го направите тук.

  1. Слушайте…а после повторете

След като овладеем няколко техники най-добре е да започнем да се упражняваме. Първото и най-важно упражнение е слушането на автентична немска реч. Изберете си интересна за вас тема и следете подкасти, слушайте новини на немски или пък гледайте любимия филм – без значение. Важното е да ви е интересно и да отделяте по няколко минути на ден за това упражнение. Повтаряйте и имитирайте така, както малките деца учат родния си език.

  1. Използвайте активно интернет

Интернет е море от информация, особено когато говорим за упражнения на немски език. Първото място където можем да видим как се произнася дадена дума на немски език е гугъл преводача и опцията му да чуем как се произнасят немските думи. Можете да използвате по същия начин и  приложението „German Pronunciation“