ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Великден по света

Любопитни факти за различните страни

В образователен център „ЕС България“ винаги обръщаме внимание на празниците, които празнуват всички страни, чиито езици преподаваме. Това винаги е било интересно както за най-малките ни ученици, така и за по-големите.

По време на Страстната седмицата решихме да ви разкажем как се отбелязва Великден във Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция и Русия.

Великден по света – Великобритания

Във Великобритания празненствата около Великден започват още от Цветница. Изпълнява се така наречения Morris Dance. Облечени предимно в бяло и червено танцьори изиграват традиционен танц, носейки цветя и размахвайки пръчки, саби и др. Сутринта на Великден всички отиват на черква и носят яйца и козунак. Децата стават рано сутрин и започват да търсят яйца в цялата къща и градина, скрити от Великденския заек.

Великден по света – Германия

В Германия Великден има много подобни елемента на Коледа.

Великденско дърво – за разлика от Коледното, то се представлява пръчки, които се украсяват с кухи, пъстро изписани яйца.

Великденски венец – Великденския венец също се изплита от сухи или върбови клонки и се украсява с яйца и цветя.

Великденско колело – в някои части на Германия се прави така нареченото Великденско колело. То се изплита от сухи клони, които се запалват и се търкалят по склон. Вярва се, че ако колелото достигне края на склона без да се загаси, то годината ще бъда пълна с щастие и късмет.

Великден по света – Франция

Във Франция не се боядисват яйца. Те налягат на шоколадовите, които децата също търсят рано сутрин, скрити от Великденския заек. Също така традиционни са и шоколадовите камбанки и специални бисквитки с формата на агне. В много от градовете на Франция се прави огромен омлет по време на празниците, който се изяжда от жителите на града.

Великден по света – Италия

Италианците празнуват много весело Великден и канят приятели на гости. Започват празника от Велики Петък като тогава консумират само постна храна и морски дарове. Италианците също не боядисват яйца, но за сметка на това витрините са украсени с такива, направени от шарена и лъскава хартия. Близо седмица продължават шествия, участниците в които са облечени в черно и носят кръстове като така наподобяват мъките на Христос. На трапезата се хапва традиционното агнешко „Ангелино“ и лазаня.

Великден по света – Испания

В Испания също има шествия като в някои краища те наподобяват Инквизицията, а в други момчетата носят палмови клонки, а момичетата традиционни сладки. Празниците и шествията продължават през цялата Страстна седмица.

Великден по света – Гърция

Гърците посрещат празника подобно на нас в България. Там са характерни и боядисването на яйца, и омесването на традиционните и за нас козунаци. Традиционни за трапезата са агнешката супа „магирица“ и печеното агнешно. Задължително се пие вино, което символизира Христовата кръв. На о. Корфу традиционно се хвърлят съдове и саксии от прозорците през Велика Събота.

Великден по света – Русия

В Русия също посрещат Великден по подобие на нас българите – боядисват яйца в четвъртък и обикалят храмовете в събота вечер. В неделя за закуска хапват вместо козунак содена питка, разбира се и яйца. Великденската трапеза е отрупана, тъй като на нея трябва да присъстват толкова ястия, колкото са били дните на най-дългият пост през годината. За десерт има торта със стафиди и извара.