ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Времената в Английския език

Как лесно да научим и да различаваме времената в английския език

 

Тази статия е всички, които се оплитат във видовете прости, сложни и перфектни времена в английския език.

В нея няма да говорим за това кога и как се използва всяко едно от времената. Това почти всеки го знае, а и материали в интернет – много и от всякакъв характер.

Тук ни се иска да бъдем в помощ на това как по-лесно да се научим да разграничаваме времената и какво би ни било полезно за тяхното утвърждаване и прилагане в процеса на ежедневното ни общуване и обучение.

Затова първото нещо, което бихме желали да дадем като съвет е:

Системно и пълно изучаване на времената в Английския език

На много места ще чуете, че се използват само 5-6 от времената в Английския език и затова трябва да наблегнете само на тях.

Дори и да е така, откъслечното заучаване на каквото и да е води до пропуски.

Нашата препоръка е да се възползвате от съвременни учебни системи, при които всяко едно ниво застъпва предходното т.е всяко едно от времената се преговаря, знанията се разширяват постепенно.

Това е гаранция, че всяко едно от времената в английския език ще бъде не само разгледано детайлно, но ще бъде упражнено и в по-високите нива.

ПРИМЕР: сегашно просто и сегашно продължително време се изучават в ниво А1. Но не спираме до тук. Продължаваме да ги упражняваме както в учебника за ниво А2, така и в следващото ниво В1, но в комбинация и от други времена и нова лексика.

Така сигурно затвърждаваме наученото до тук с многократни повторения.

Т.е колкото повече напредваме в обучението, толкова по-ясни и по-утвърдени стават всяко едно от изучаваните в предходните нива времена.

 

Стана ясно, че задължително трябва да вържем времената в една система с начало и край. Хубаво би било тази система да започне от ниво А1 и да продължи до ниво В2 по Европейската езика рамка, за да си гарантирате успех.

Практика на отделни нива при времената по Английски език

Времената се осъзнават най-ясно, чувайки ги и упражнявайки ги в контекст.

Това значи, че ако четем по-дълги текстове, например роман в няколко глави, там ще срещнем различни видове времена в реална употреба.

СЪВЕТ: четете литература на Английски език, адаптирана към Вашето ниво. Ако в момента знанията Ви са на ниво А2, четете книги адаптирани за нивата А2-В1. Там ще срещате само думите и времената, които сте изучили до момента. Ще ги упражните в реален контекст и когато дойде време за употреба, ще говорите без да се замисляте.

Употребата на времената в цели изречения

Обградете се с всевъзможни изречения във времената, които сте изучил до момента.

  • Върху хладилника не лепете отделни думи, а фрази.
  • В речника записвайте цели изречения, а не само отделни думи.
  • В социалните мрежи отговаряйте с цели изречения, дори да са наизустени.
  • В ресторанта четете менюто на английски, в хотела инструкциите за безопасност, а ако телевизорът се развали – помогнете си с инструкциите за техническа неизправност на английски език.

И ПОСЛЕДЕН СЪВЕТ: Бъдете като децата. Учете езика с многократни повторения, готови фрази и ги изговаряйте без да се притеснявате, че може да сгрешите.

времената в английския език