ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Известни личности влюбени в чуждите езици

Топ 9 полиглота – известни личности

  1. Клеопатра

Клеопатра е една от най-вълнуващите личности в историята.Тя е символ на красотата, но и на мъдростта. Била е красива, но и умна владетелка – математик, политик, дипломат. Освен всичко друго тя е била и полиглот. Осъзнавал е силата на умението на владееш чуждите езици. Водила е преговори на над 10 различна езика.

  1. Лев Толстой

Друг известен полиглот е руският писател Лев Толстой. Той е владеел повече от 15 езика. Всичко започва от детството му. Родителите му наемат на работа гувернанти с чужд произход – Англия,Германия, Франция. Така Толстой започва да учи още от малък чужди езици, а когато пораства ученето на други езици за него вече е лека и естествена задача. Чете литература на италиански, полски и чешки. Необходими езици са му били латинския и гръцкия. Учил е с интерес турски и български език. Дори записва за кратко арабска и турска филология в Казанския университет.

  1. Никола Тесла

Забележителният сръбско-американски учен Никола Тесла, който е имал способността да помни цели книги, владеел осем езика. Може би защото е прекарал по-голямата част от времето си буден. Нужни му били само 2 часа сън на денонощие.

  1. Папа Йоан Павел II

Карол Йозеф Войтила, известен като папа Йоан Павел II, също е известен с любовта си към чуждите езици. Започва да учи различни езици по време на следването си в университета. Усвоява 12 езика, между които  майчиния си език (полски), италиански, латински, старогръцки, английски, френски, немски, испански, португалски, руски, хърватски, украински и дори есперанто.

  1. Натали Портман

От известните звезди се отличава актрисата Натали Портман, която владее 6 чужди езика. Израстнала в семейство на майка американка и баща израелец, тя говори свободно английски и иврит. Знае също немски, френски, испански и дори японски.

  1. Ищар

Певицата с огромен глас Ищар също се нарежда в челните редици, когато говорим за звезди полиглоти. Тя владее 5 езика – иврит, английски, френски, арабски и марокански.

  1. Пенелопе Крус

Пенелопе Крус е известна с емблематичните си роли първо в испанското кино , а после бързо се утвърждава и като международна звезда. Владеенето на 3 чужди езика италиански, френски и английски, помага за по-бързото израстване в кариерата.

  1. Салма Хайек

Колежката на Пенелопе Крус Салма Хайек също владее чужди езици. Роден език е испанският, но дядо ѝ е с ливански произход. По естествен път научава ливанския, заради професията учи английски, а португалският усъвършенства по време на Висшето си образование

  1. Мила Йовович

Баща – сърбин и майка рускиня. Малката Мила успява да усвои  и двата езика-сръбски и руски. В допълнение владее английски и френски.