ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Как да помогнем на детето при ученето на чужди езици

5 БЕЗЦЕННИ СЪВЕТА ОТ НАШИТЕ ПЕДАГОЗИ

Всеки родител иска да направи най-доброто за детето си, за неговото здраве, благополучие и за неговото образование. Понякога се престараваме в желанието си да помогнем, правим неволни грешки като подаваме ненужна „патерица“ на децата и така убиваме самоинициативата.

При изучаването на чужди езици децата също имат нужда от подкрепата на родителите си, но и от поддържане на своята самостоятелност. Ние решихме да ви дадем няколко съвета, за да постигнете баланс, при който да се чувствате спокойни, а детето ви да изгради самочувствие от постигнатите резултати.

Съвет 1: Запишете го навреме на курс по чужди езици

За да бъде лесно и за вас и за вашето дете, приемете един категоричен съвет от наша страна:

Запишете детето на курсове по чужди езици НАВРЕМЕ. Това значи, че трябва да започнете да обмисляте обучение още в първите години на вашето мъниче. Най-добрата възраст за полагане на основа на чужд език е от 3 до 7 години. Тогава децата възприемат чуждия език като майчиния, без бариери и на базата на игри и забавления.

Съвет 2: Създайте редовен режим на учене на чужди езици

Много е важно да създадете последователност при ученето. Дали ще запишете детето на индивидуално обучение или на групов курс, то нека да следва режим поне два пъти в седмицата. Така се създават навици за учене на чужд език. Детето ще свикне и няма да бъде проблем да продължи с това темпо и до най-високото ниво на владеене на чужд език.

Съвет 3: Следете за написано домашно

Като родители не сте длъжни да знаете чуждия език, който детето овладява в момента. Задължение на преподавателя е да научи вашето дете. Но вие като родител можете да подпомогнете процеса. Преподавателят не може да види как детето ви се подготвя за часа вкъщи, но вие можете. Следете какво е дал преподавателят за домашно и всеки път изисквайте то да е налице. Не проверявайте за грешки, просто попитайте и проверете дали тетрадката е попълнена и есето написано.

Съвет 4: Забавлявайте се с вашите деца

Не е необходимо да знаете английски например, за да пуснете на детето интересен детски филм на английски. Просто му обяснете, че за вас ще бъде радост да гледате 10 минути заедно филм. Не е нужно повече. Вашият ентусиазъм ще зареди детето и то ще догледа филма и без вас. Ако в училище учат песен на английски – накарайте го да бъде звезда. Нека вземе микрофона и да изпее песничката първо пред вас, а защо не и пред гостите, които сте поканили на вечеря. Това ще внесе свежест в атмосферата и допълнителен ентусиазъм при вашето дете.

Съвет 5: Не изисквайте прекалено много

Не всяко дете овладява чужд език мигновено и без усилия. Някои деца не са податливи на учене на чужди езици, тяхната сила може да бъде в математиката или рисуването. Следете собственото темпо на децата си, не ги сравнявайте с други деца. Достатъчно е да учат последователно езика, вие да следите за резултата и ако се наложи забавете темпото, минете в индивидуална форма на обучение, но не се отказвайте. Ако има проблем – контактувайте с преподавателя. Той ще ви даде ценни насоки в това отношение.