ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Как да помогнем на детето си по време на Матурите?

Добре подготвени и без стрес по време на Матурите

матурите

Когато времето на матурите наближи, деца и родители започват да изпитват тревога и безпокойство, дори паника. Това се дължи основно на няколко фактора, които ако избегнем на време, денят на Матурите ще заприлича на обикновен ден, изпълнен с очакване да покажем колко много знаем и можем.

Още от самото си създаване Образователен център „ЕС България“ помага на децата и на техните родители да бъдат спокойни и сигурни по време на Матурите по Бел, Мат и чужд език.

Ето какво можем да дадем като съвети, за да може всеки ученик да бъде сред успешно взелите изпитите, без страх и тревога.

  1. Ранна подготовка за матурите

Започнете от рано.

Това значи, че трябва да прецените има ли проблем детето в училище. В коя от дисциплините се справя най-добре и за коя трябва да полага повече усилия. Може да се наложи да започнете подготовка и две години по-рано. Разговаряйте в преподавателите на детето. Ако според тях всичко е наред, можете да просто да следите процеса. Последната година може да вдигнете нивото като правите често примерни тестове за матури. При проблем, можете да засилите обучението и с допълнителни уроци.

  1. График за подготовка за Матурите

Независимо кога ще започнете подготовката, важно е направите график заедно с детето си. Съобразете учебната програма и допълнителните занятия.

Отделяйте по два пъти седмично за подготовката. На някои деца ще им трябва повече време, а на други по един час, например 2 пъти седмично. Това, което могат да направят родителите е да следят дали стриктно се спазва графика и дали задачите са добре усвоени. Тук обратната връзка от преподавателите на дето също е от много важно значение.

  1. Подготовка за Матурите – стъпка по стъпка

Много важно е всичко около подготовката да се раздели на отделни, малки задачи. Да се поставят краткотрайни цели, за да бъдат по-лесно осъществими за децата.

Родителите могат да помогнат много при този процес. Вие знаете как и колко може да възприема Вашето дете. Нека то не се чувства пренатоварено. Ако започнете навреме, ще можете без проблем да преминете качествено през целия материал. Нека подготовката бъде постоянна, но за кратък интервал от време.

  1. Разбиране на условията на задачите

Като родители не сме длъжни да познаваме целия материал и да помагаме на детето все едно сме неговите учители. Но това, което можем да направим е да следим дали нашия ученик разбира правилно условията на задачите си. Това е много важно, за да премине сигурно към самото решаване или писане на теми и есета. Ако сме сигурни, че всичко е ясно, то детето може да продължи нататък, а ние след това да проследим само процеса на оценяване.

  1. Награди

За всяко малко постижение, можете да раздавате награди. Не става въпрос само за материални стимули. Децата се гордеят с постиженията си дори само ако им кажем „Браво“ или „Чудесно си се справил“. Системата за придобиване на „червени“ точки също работи при децата. Мотивация би било семейно пътуване с образователна цел – например посещение на къщата на Дебелянов, Вазов, посещение на Музейко и др.

Като родители ние най-добре познаваме децата си.

Индивидуалният подход може да им помогне да се справят със стресовия момент около Матурите. Едновременно с това те ще се чувстват уверени със знанията си и навременната си подготовка.

Ако имате нужда от съвет не се колебайте да ни потърсите. Нашите специалисти ще ви дадат насоки и ще ви помогнат да извлечете максимума при всяка една от Матурите по чужд език, Бел и Мат.