ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Как да пречупим езиковата бариера

Основни причини за езиковата бариера и защо я има дори и след години учене на чужд език

езиковата бариера

Ако разговорът от снимката по-горе ви е познат, то и вие сте били или все още сте в ситуация, при която се оказвате с пълна глава със знания по езика, който изучавате, но от нея не излиза нищо. Причините за това могат да бъдат много, но тук ще откриете какво сте пропуснали до момента и как можете да коригирате обучението си така, че да общувате свободно на чужд език.

Езиковата бариера – Грешка 1: Нашите очакванията

Когато започваме да учим чужд език, нашите очаквания са големи. Искаме да проговорим на мига и с малко усилия. Истината е друга. Ученето на чужд език е процес с наслагване на знания, а това изисква време и целенасочени упражнения. Накратко казано:

  • ако изучавате начално ниво А1, то не очаквайте да водите лекции в университета на английски например. Най-добрият вариант за вас е на края на обучението на можете да говорите ,но с кратки и прости изрази и фрази;
  • след като завършите поне В1 – средно ниво на изучавания от вас език, тогава трябва да очаквате да говорите свободно, но с ежедневни, широко употребявани изрази и фрази;
  • високите нива на владеене на езика В2 и С1 дават онази лексика, която обогатява чуждия език и го доближава все по-близо до майчиния.

Езиковата бариера – Грешка 2: Учебната система

Внимавайте при избора на учебна система. Ако целта ви е да проговорите езика, не се стремете към тежки, академични системи с цел кандидатстване в университет например. Изберете система, която да набляга на комуникацията. Такъв пример е системата по английски език Outcomes. За да говорите трябва да имате знания за граматика, умения за слушане, комбинирани с умения за разговор.

Езиковата бариера – Грешка 3: Произношението

Напоследък ни прави впечатление, че дори курсисти, които могат да говорят, се притесняват, защото не произнасят думите правилно. Произношението се овладява с многократни повторения. Пейте песни на съответния език, гледайте филми и повтаряйте фрази, които ви правят впечатление или думи, които произнасяте с неувереност. И…говорете, говорете без да се притеснявате, произношението ще дойте с вашия опит. Замислете се – именно по този начин проговарят и малките деца на родния си език. Първо слушат внимателно, след това повтарят думата, докато не я изговорят правилно както родителите или по-големите братя и сестри ♥

Езиковата бариера – Грешка 4: Притеснението

Имаме случаи, при които в началото на обучението наши курсисти отказват да говорят по време на обучението. Дори да се притеснявате, знайте едно – това е моментът да грешите. Бъдете активни във всеки възможен момент от вашето обучение. Ако се самообучавате е по-трудно. Трябва да намерите приятели или познати, да се възползвате от общности в социалните мрежи ,за да активирате разговорно езика, който изучавате.

Тези грешки са едни от най-често срещаните в нашата практика. Ако не сте уверени какво да направите, за да подобрите разговорно езика, който изучавате, то можете да се свържете директно с нас и да споделите конкретен проблем. Ние ще ви дадем съвет и  професионална насока. И не забравяйте. Дори в началото да правите грешки, последствие те ще изчезнат,а вие ще ставате все по-уверени.