ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Коледата по света

С нейния обичаен характер и любопитни странности

коледата по света публик

Почти от самото си създаване „ЕС България“ се специализира в преподаването на различни езици. Нашите курсисти откриват красотата на езика, както и всички характерни за различните страни начини на живот, нрави и обичаи. В духа на предстоящите празници, решихме да опишем как в различните страни, на езиците, които преподаваме в нашия център, посрещат Коледа. Някъде коледния дух се носи бавно и по-традиционно, на други места е изненадващо различно и любопитно.

Коледата по света – Англия

Отбелязването на Коледа в Англия, сякаш дава най-голямо отражение за възприятието „стандартна  Коледа“. В Англия всички предварително украсяват елхите си и са в трепетно очакване на Дядо Коледа. Той ще се вмъкне през комина на 24 декември през нощта и ще напълни празните коледни чорапи с подаръци. На 25 декември цялото семейство посреща Коледа на трапезата с традиционната пълнена пуйка. Десертът  е английски коледен пудинг, който се готви 6 часа, а в него се слага 6 пенса за здраве и късмет.

Коледата по света – Германия

В Германия посрещането на коледните празници започват на 6 декември. Тогава децата с трепет очакват св. Николаус, който оставя в ботушите на послушните деца подаръци и лакомства. В Германия са характерни коледните базари, на които хората обикалят в ръка с греяно вино и похапват немски специалитети, докато избират подаръци за близките си.

Коледата по света – Испания

Никой няма да се изненада, че в Испания и Коледата е изпълнена с песни и танци. Всичко започва на 13 декември в деня на Св. Лусия – покровителка на светлината. На 24 декември вечерта на улиците се изпълнява специфичен танц – хата. След това всичко утихва, защото семействата се събират вкъщи около трапезата след  полунощ. Обикновено се приготвя традиционна пуйка с кестени, риба, а десерта е бадемов сладкиш с мед.

Коледата по света – Италия

Италианските деца пък получават своите подаръци едва на 6 януари. На 5 януари всички Коледни базари затварят, а на 6 идва Бефана, която носи подаръци на всички послушни деца. А на непослушните оставя само черен въглен…но от захар 🙂 Традиционно на италианската трапеза присъства рибата, а за десерт хапват от прословутото италианско „панетоне“.

Коледата по света – Франция

Децата във Франция очакват пък да дойде техния си Дядо Коледа, на който казват  Пер Ноел. Той също оставя подаръците в обувките на децата. Французите отрупват Коледната трапеза с морски дарове и приготвят прочутата френска пуйка с кестени.

Коледата по света – Русия

Русия сякаш е застинала в своите дълбоки традиции и поколения деца чакат да дойде техният Дядо Мраз и неговата помощница Снежанка. Строго се спазват предколедните пости. На трапезата на Бъдни вечер се слагат 12 ястия символ на 12 апостола.

Любопитно за някои страни

Истината е, че авторите на статията се привлякохме от някои по-любопитни особености около посрещането на Коледа. Например – в Португалия слагат столове за мъртвите членове на семейството на Коледната маса. В Чехия девойки хвърлят обувки и гадаят за кого ще се омъжат. В Норвегия пък вярват, че на Бъдни вечер идват зли духове и поради тази причина скриват всички метли в къщата. Прекрасна е пък историята на Украйна. Там задължително слагат на елхата паяк или паяжина. Поверието гласи, че семейство не е имало възможност да украси подобаващо елхата си. Но като станали сутринта на Коледа, всички членове на семейството били удивени – паяк оплел мрежите си в клоните на елхата и се получило чудно Коледно дръвче.

Какво ли няма още по света – в Каталуния си имат „акащо човече“, в Швеция горят сламени кози, а в Исландия на непослушните деца елфи слагат сурови картофи в обувките вместо лакомства и подаръци. Така и нашите сурвакари чудят света с приказни песни и вкусни кравайчета.

Както и да решите да отпразнувате Коледа, нека да е весело и от сърце!