ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Кратки изрази и фрази на гръцки език

Или как да се изразяваме по време на почивка си в Гърция

Все повече сънародници обичат да прекарват лятната си почивка в прекрасните морски курорти на Гърция. Курортите, които се намират в близост до границата на България са характерни с това, че можете да бъдете обслужени и на български език. Но с отдалечаването от границата трябва да разчитате на английски или пък защо не и на гръцки език. Така почивката става по-автентична. Улеснявате се взаимно с обслужващия персонал, а и не на последно място – обогатявате знанията си с нови фрази на нов език.

Гръцкият език не е от най-лесните и да си мислим, че можем да го научим за ден-два е по-скоро голяма заблуда. За кратко време обаче бихме могли да научим някои фрази, които са естествено повтаряеми и биха ни били в полза при престой, почивка или екскурзия в Гърция.

Ето защо нашият екип създаде кратък списък с най-често употребяваните изрази и фрази, които ще ни помогнат да комуникираме по-лесно.

Ежедневни изрази и фрази на гръцки език

Здравей! – Γεια σας ( Ясу! )

Добро утро!Калиσπερα ( Калимера )

Благодаря ви много! – ευχαριστώ πολύ! (ефхаристо поли)

Моля! – παρακαλώ ( паракало )

Говориш ли английски?Μιλάς Αγγλικά? (Милас аглика);

Как върви?Πώς πάει? (пос пай);

Забавлявай се!Να περάσετε καλά! ( на перасете кала)

До после!Τα λέμε μετά (та леме мета)

Гръцки език при спешна помощ

Дано не се налага никога да използвате тези фрази, но ако все пак се наложи ето няколко, които можете да използвате при спешни случаи.

Трябва ми помощ! – Χρειάζομαι βοήθεια (Хреазома Воифия)

Боли ме – πονάω (понао)

Настинал съм. –  Έχω κρύωμα. (Ехо криома)

Гади ми сеζαλίζομαι (Зализоме)

Имам киселини – Έχω καούρα (Ехо каура)

Имам астмаχω άσθμα (Ехо астма)

И накрая: не забравяйте разликата при „да“ и „не“ между българския и гръцкия език.Гърците се съгласяват с „не“, а отричат с Охи.

Прекрасни емоции желаем на всички, решили да пътува и използват този различен от българския, но красив и екзотичен гръцки език.