ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Методи в клас за разбиване на езиковата бариера

Разбиване на езиковата бариера или как успяваме да накараме нашите ученици да развържат езика

разбиване на езиковата бариера

Над 50% от клиентите, които се свързват с нас за консултация, споделят че имат проблем с говоренето. Причините за това биха могли да бъдат недобре усвоен материал, притеснение при говорене, големи очаквания на база неусвоена лексика. На това сме отделили време в друга наша статия „Основни причини за езиковата бариера“.

Но каквато и да е причината, ние се опитваме да помогнем на всеки дошъл с този проблем.

Учебната система – чукът за първоначалното разбиване на езиковата бариера

Изключително важен е изборът на учебна система.

Твърде тромавите и академични учебни системи не са подходящи за решаване на проблема с говоренето.

Нашият екип винаги се спира на учебни системи, които провокират курсистите да говорят по време на час. Много важно е самото съдържание на учебната система. То трябва да е актуално. Добре е да съдържа интересни текстове за четете. Това мотивира естественото желание на курсистите да задават въпроси по конкретна тема или да изкажат собствено мнение.

Добър пример за такава учебна система е Outcomes, съвместна разработка с National Geographic. Текстовете и видеата са интересни, занимателни и провокират без проблем разговорите на английски език.

Команди в класната стая – постепенно разчупване на езиковата бариера

Първоначалният стрес и страх от говорене е често срещан.

Затова започваме с научаването на кратки изрази и фрази – команди.

Курсистите ги употребяват по време на всяко едно занятие. Ежедневно се използват едни и същи поздрави, кратки молби и команди.

Това създава увереност, разчупва обстановката и я прави предразполагаща за използване на по-сложни изрази и фрази.

Активни езикови упражнения

Упражненията за четете, слушане с разбиране и писане също могат да се активират разговорно.

Учебните системи предвиждат след всяко от упражненията разговор между курсистите, задаване на въпроси или разсъждения на конкретна тема.

Отделна секция, специализирана само за говорене пък, има за цел да обобщи всичко научено в урока.

Съвет

Когато участвате в обучение, не се притеснявайте да питате, да изяснявате и да говорите на езика, който изучавате. Сега е моментът, когато можете да правите своите грешки и те да бъдат коригирани от преподавател.

В началото питайте на български, след това опитайте с кратки въпросителни частици на чуждия език, който изучавате, а последствие изреченията ще стават все по-дълги и смислени. Важното е да не се отказвате!

Ако имате нужда от индивидуална консултация във връзка с проблема “eзикова бариера”, нашите консултанти са на Ваше разположение на тел. 0896 65 19 48 или имейл office@esbulgaria.com.

Ще се радваме да Ви насочим и да Ви помогнем!