ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЕС БЪЛГАРИЯ

Нивата по английски език

Какви са нивата по английски език и как да разберем кое е нашето езиково ниво?

нивата по английски език

Европейската езикова рамка е създадена по препоръка на Европейския съвет за културно сътрудничество. Тя има за цел да уеднакви езиковите умения и компетенции в Европа за международния и европейски пазар на труда.

Според  Европейската езикова рамка нивата на владеене на един чужд език са основно 6. При всяко едно от нивата се оценяват 4 основни езикови умения – писане, четене, слушане с разбиране и говорене.

За да ви улесним при обясненията, ще разделим нивата на 3 категории, в които се включват всичките 6 езикови нива:

  1. Начални нива по английски език – А1 и А2

Условно казано, първите две стандартни езикови нива полагат основата на езика.

Въпреки че ги наричаме начални нива, в тях се изучава основополагаща лексика и граматика.

След завършено ниво А2 ще можем да разговаряме на английски с лимитирана лексика. Въпреки това умеем да се изказваме вярно с пълни, макар сравнително кратки изречения.

  1. Средни нива по английски език – В1 и В2

С ниво В1 приключва почти изцяло изучаването на английската граматика. Новите граматични конструкции намираме в по-богати текстове, изобилстващи от идиоматични изрази и фрази.

След ниво В1 наученото по английски език остава по-дълго в паметта ни. Вече сме натрупали достатъчно граматични знания и лексика, които са били упражнявани 3 поредни нива. Вече можем спокойно да упражняваме наученото като четем, пишем или разговаряме на английски език, така както и на български в нормалното си ежедневие.

Ако си търсите работа, в която основно ще боравите с английски език, то работодателите ще ви поискат именно сертификат за завършено ниво В2.

  1. Високи нивата по английски език – С1 и С2

Овладяването на „С нивата“ може да издигне знанията ви по английски език до ниво на владеене на майчиния език (ниво С2). По време на обучението по английски се изучават предимно сложни структури на езика, фразеологични изрази, специфични особености в граматиката. Ниво С1 е изискване на по-голяма част от университетите в Европа, когато става въпрос за кандидатстване в англоговоряща страна или специалност, с изучаване на отделните дисциплини на английски.

Спрямо горните обяснения, бихте могли схематично сами да определите към коя от 3-те групи се отнасяте.

Но за да сте наясно кое точно е вашето ниво на владеене на английски език, то можете да се възползвате от безплатната услуга, която „ЕС България“ предлага на сайта си. Това са входящите тестове за всяко едно от нивата по Европейската езикова рамка.

След попълването на някой от тестовете по английски език, наш служител ще се свърже с Вас, за да Ви информира за резултата и направи консултация. Така ще придобиете представа какви са активните ви знания до момента и дали е необходимо да усъвършенствате езика спрямо вашите индивидуални потребности.

Очакваме ви!